Blog

Семинар у јесен 2012. године

20.12.2012 05:57

У новом циклусу семинар је одобрен на две школске године (2012-2014) и носи 24 бода (сата).

Током јесени 2012. семинар је одржан у оквиру пројекта "Веб-технологија у функцији повећања ефикасности комуникације и интеракције у савременој школи" одобрен од Дигиталне агенде, односно Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникације.

На семинар се пријавило преко 250 полазника од којих је уписано 190. Семинар је успешно завршило 144 полазника у 4 групе.

Пројекат се завршио конференцијом Комуникација - интеракција - акција у којој је учествовало 172 просветних радника. Конференција је носила 1 бод (1 дан). Пленарна предавања и излагања учесника по конкурсу биће објављена у онлајн-зборнику.

2. круг семинара - пролеће 2012.

20.05.2012 13:48

Други, пролећни круг семинара почео је 26. марта, а завршио се завршним сусретом 19. маја 2012. у Народној библиотеци Србије. На семинар се пријавило преко 40 полазника, а успешно га завршило мање од 30. Део полазника сам је одустао, а део је исписан током обуке због нередовног рада или недолажења на обавезан завршни сусрет.

И у пролећном кругу профили полазника су били разнолики, од стручних сарадника, учитеља, наставника предметне наставе у основним и средњим школама, до помоћника директора. Отприлике половина полазника није имала искуства са електронским учењем и ово им је први семинар који се изводи електронским путем. Квалитет рада и ангажман оних који су први пут похађали електронски семинар и оних који већ имају искуства готово да не постоји, осим што су први, вероватно, проводили далеко више времена да обаве све задатке.

Последица семинара су и нови сараднички односи полазника и аутора и полазника међусобно. Најзначајнија активност полазника семинара јесте оснивање Професионалне заједнице просветних радника на мрежи, у оквиру обавезног задатка 1. лекције. Најактивнији полазници постали су и модератори заједнице. Професионална заједница након семинара постала је отворена за све просветне раднике Србије.

Овај круг биће запамћен по невероватно лепом завршном сусрету, који је уприличен у Народној библиотеци Србије када смо сви заједно обишли реновиране просторије ове националне институције. Атмосферу са завршног сусрета донекле преноси филмић, постављен у траци десно, или директно на овој вези.

1. круг семинара окончан 17. децембра 2011.

18.12.2011 19:21

Први круг семинара "Комуникација и интеракција у савременој школи" на самом почетку уписало је 72 полазника, од којих је десетак одустало одмах због обавеза или неблаговременог пријављивања на платформу када је курс већ почео. Током семинара још је толико полазника одустало или исписано због нередовног рада, нагомилавања лекција и задатака због чега им је даље похађање онемогућено. Уз вођење, менторисање и супервизорски надзор три предавача и три модератора семинар је завршило 52 полазника који су радили у осам тимова од шесторо или седморо колега.

Састав колега полазника био је изузетно шаролик: све врсте наставника, стручних сарадника, помоћника директора... из свих врста школа (основних, средњих, образовање одраслих) тако да слободно можемо рећи да је курс био просвета у малом. Био је то не само по саставу и ужој струци полазника, него и по квалитету тимског рада, наравима, комуникацијским вештинама, спремности на сарадњу, предзнањима итд. Шароликост је стварала и тешкоће, али и имала својих предности. Највећи изазов је био завршни тимски рад - писање и предаја пројектне матрице. Највећа тешкоћа, како је очекивано, било је међусобно вредновање тимова и самовредновање. 

Завршни сусрет трајао је пуна три сата. На њему смо се упознали, тимови се представили, презентовали своје радове, изнели искуства о раду својих тимова уз помоћ сарадничких веб-алата. Поделили смо награде и разишли се. Видео-клип десно преноси део атмосфере са завршног сусрета. Можете га погледати и директно на Ју-тјубу путем овог линкаНа страници Портфолио приложени су неки примери и прилози, настали током једноипомесечног рада.

Месечни вебинари

12.10.2011 05:32

Један од задатака семинара су неформалне веб-заједнице, неформални облици учења и струковно повезивање и сарадња путем мреже. Заједница Образовно окружење - професионални развој почев од септембра 2011. организује редовне месечне вебинаре (углавном, последњег четвртака у месецу). Током трајања семинара увек се организује и један вебинар уско повезан са  темом семинара, те то буде један од изборних или додатних задатака на семинару.

На сарадничком блогу заједнице могу се пратити најаве вебинара, послушати ретроактивно звучне снимке вебинара. Исти се могу преслушати и на Подоматик-профилу Вебинар-клуба вебинара као поткасти. Активности заједнице, осим на сарадничком блогу, могу се пратити и на страници Гугл +, а члан Вебинар-клуба може постати свако, пратећи упутство на блог-страници Вебинар-клуб или директним учлањењем у Клуб на сервису Биг-маркер.

Претходни електронски семинар

27.09.2011 00:00

Друштво је током школске 2010/2011. године  имало још један акредитовани електронски семинар, намењен школским библиотекарима и заинтересованим наставницима под називом Школска библиотека пред изазовима информационог друштва. Семинар је трајао 24 сата, или седам радних седмица, био је изборни, и спроведен је у Мудлу  1.9 на адреси: https://el-kurs.skolskibibliotekari.edu.rs/ 

Аутори семинара такође су биле Славица Јурић и Весна Гошовић.

Семинар је прошло 57 полазника у два круга. Међу полазницима Друштво је добило вредне чланове и сараднике, нове чланове УО Друштва, нове активиране  подружнице, уредника он-лајн часописа итд. 

Погелдајте филмић са једног од завршних сусрета видео-виџету десно.

Резулатати евалуације 1. круга семинара: rezultati_evaluacije.ppsx (410,8 kB)

 

You can read new posts on this blog via the RSS feed.

Агенда конференције

КИА

и видео-репортажа

ЗАВРШНИ СУСРЕТ 17. 12. 2011.

- позив и распоред - 

 

на сервису Биг-маркер 

 

Поткаст - профил Вебинар-клуба са звучним снимцима вебинара